tirsdag 16. april 2013

Er du lei lei?

Man kan være lei så mangt. Seg, noe eller noen, for eksempel. Men hvis du bor i Romania, er det dumt å bli lei lei. Lei er nemlig pengene her. Store og små lei. Det vil si, den minste leien heter leu, det er entall, mens det må være flere for å bli lei. Og det er ganske lett å få til. Til og med én-leien - nei unnskyld, leuen - er en seddel. Man får lett tjukk lommebok i Romania.

Mini-leiene heter ban/bani (entall/flertall). Den minste, 1 bani, er verdt omregnet 1,7 øre. Jeg vet ikke om man får kjøpt noe for den alene, men vekslepengene blir sirlig telt opp, til hver minste ban.

 Så lei så lei...
En ting leiene definitivt ikke kan brukes til, er å brette frosker. Jeg har praktisert denne sporten aktivt siden russetida for 33 år siden, og i studietida i Vest-Tyskland var det et alltid vellykket partytriks å lage frosker av D-mark-sedler. Med tysk eksakthet var målene nøyaktig 1:2. Det er forresten de norske sedlene også. Men verken Euro eller Lei oppfyller froskebrettestandardkravene. Lei-sedlene er dessuten av en slags plastmateriale, og dermed umulige å brette.

Leu betyr forresten løve, og ban betyr penge eller mynt. Og valutaen heter offisielt RON. Det er de nye pengene - rumenerne strøk fem nuller av leiene sine i 2005, etter en vanvittig inflasjon etter Ceaucescus fall. Det var nok leit med leier som bare tok opp plass i lommeboka uten å ha noen reell verdi. Som Zimbabwe-dollar og sånn. Det er forsåvidt greit at det står 1 leu og ikke 10 000 lei på noe som er verdt en krone og syttito øre.


_________________________________________________________________________________________________________________________

1 kommentar:

  1. Hei, ja det er noe med maten fra hjemlandet ;). Kjenner meg godt igjen når jeg tar med pølser og diverse fra Tyskland ;).
    Hilsen,
    Stefan

    SvarSlett

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!