tirsdag 30. april 2013

God påske!

Nei, jeg tuller ikke. Dette er ikke et gammelt innlegg som jeg glemte å publisere for en måned siden. Heller ikke et hint om at noen er litt seine i oppfatninga. Det er faktisk påsketider!

Alle vet jo at første påskedag hos oss er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Gjengs barnelærdom, liksom. Men her i Romania, hvor de fleste tilhører den ortodokse kirken, er det annerledes. - Egentlig skulle det nå komme en halvvitenskapelig utlegning om hvorfor det er sånn, om juliansk og gregoriansk kalender, og om hvilke beregninger av månefaser og skuddår og soltid og diverse religiøse hensyn og annet som ligger til grunn, men etter å ha lest en fryktelig lang artikkel på tyske Wikipedia, velger jeg å si at "det bare er sånn"...

Hovedpoenget er at vi er inne i den ortodokse «stille uken» nå. Vi merket allerede på lørdag at noe var i gjære. Vi tok drosje til et fantastisk friluftsmuseum i utkanten av Sibiu, sammen med Jutta og Jürgen fra Tyskland som var på besøk. Ikke så mange kilometer, men det gikk i sniletempo. Ikke ante vi at alle – og virkelig alle – skulle på kirkegården og legge sammenbuntede greiner, en slags palmeblad-imitat, på gravene til sine kjære lørdag før Palmesøndag. Ei heller ante vi at hovedkirkegården, med areal tilsvarende summen av samtlige arenaer i et fotball-VM, lå akkurat langs den veien vi skulle. Og at det dessuten var en Drive-in-kirkegård, gjorde ikke biltettheten mindre. – Heldigvis endte taksameteret likevel ikke på mer enn 15 uskyldige Lei - med en kilometerpris på 1,78 går det som regel greit.

I byen er det påskemarked på hovedplassen, Piaţa Mare, med rundt 50 boder som selger mer eller mindre påskerelaterte varer, og med flere karuseller for de minste og klovn som lager lange ballonger. Butikkene har fylt opp hyllene med harer og egg som for alt jeg vet gjerne lå framme for en måned siden også.

Mange tar noen velfortjente feriedager denne uken og gjerne neste òg. Men for å dempe euforien litt fikk mange arbeidstakere, med rumensk uforutsigbarhet*, en overraskende beskjed fra høyere hold for 1-2 uker siden: de som ville ha lang påskeferie, fra 1. mai av, måtte jobbe inn 2. og 3. mai i forkant. Blant annet måtte barnehage nr. 38 av alle tulleting på jord holde åpent på lørdag. Selv om det ikke var noen barn der, gjorde de som de fikk beskjed om, i tilfelle kontroll. "Avspasering" er kanskje et fremmedord?

Rudolf og jeg tar ferie i neste uke - tror kanskje vi bomma litt i planleggingen. Det er ikke så lett med den uvante påske-beregningsmodellen. Den første påskeferien, i slutten av mars, nøt vi i snøvær i Schwarzwald i Sør-Tyskland, sammen med søsknene til Rudolf. Ferie nr. 2 skal vi tilbringe ved Donau-deltaet og Svartehavet. Denne gangen blir nok nytelsen av det mer sommerlige slaget. 

___________________

* I september i fjor bestemte Bucuresti med 1 ukes varsel at skolestart ble forskjøvet med en uke. Fransklæreren min Alina var en av dem som måtte skaffe barnevakt til sønnen, som da skulle begynne i første klasse.


_________________________________________________________________________________________________________________________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!