lørdag 11. mai 2013

Endelig köttbullar!

I dag har vi avsluttet en deilig ferieuke i Donau-deltaet og i Constanţa ved Svartehavet. Sol og varme, fine naturopplevelser, litt nitriste byopplevelser som motvekt, men det må man tåle - og ganske avslappende dager. Turistsesongen har ikke begynt enda, vi var nesten alene på stranden og på restaurantene ved kysten. Ennå er det stille i grill- og cocktailpaviljonger og i turistfelle-butikker med alt unødig som tenkes kan. Nå er tiden da slitte kafé-terrasser shines opp og forlenges med en meter eller to, nye logoer blir malt på veggene, og de falmede plastblomstene fra i fjor blir byttet ut. Ennå ganske rolig før de 4-5 intense månedene som skal gi nok inntjening for hele året. Sånn er turistbransjen i «Syden» – sove kan man gjøre om vinteren. 

Første etappe av hjemveien gikk på veldig bra motorvei, strake veien til Bucuresti. Vi hadde planlagt et lengre stopp der. Ikke for å se på byen – har ikke hørt så mye fint om den, særlig ikke av datteren vår, Ida, som rotet seg dit på en interrail-tur for et par år siden. Nei, vi var ute etter noe annet - jeg vet ikke om jeg vil kalle det en attraksjon, men en ganske kraftig magnetisk tiltrekningskraft hadde det i alle fall. 

Og vi fant det vi lette etter. Det lyste mot oss i gult og blått og var ikke til å overse: IKEA! Alt i fjor høst, da vi ikke visste enda at vi kom til å få en nesten fullstendig møblert leilighet i Sibiu, fant vi ut at IKEA fantes i Romania også. Vi skaffet oss oversikt over fraktpriser fra Bucuresti, for sikkerhets skyld.

Nå ble ikke dét aktuelt, men det er alltid en god grunn eller tre for å dra innom IKEA likevel. Den ene var en stålampe til stua. Belysningen er ikke særlig god, men flere turer til byggevare- og elektrobutikker i Sibiu hadde gitt begredelig uttelling. Smakløse greier, sorry to say. En sjekk på IKEAs nettside – først den norske, så den rumenske – viste at de hadde rikelig å velge i for vår smak. 
 
Og når vi først skulle den veien, kunne vi like godt ordne både det ene og det andre. I kirken/det framtidige miljøsenteret i Hammersdorf, som jeg skrev om 21. april, har vi laget et opplegg for bursdagsselskap for barn, med litt mer bærekraftig innhold enn McDonalds-varianten. Til det trenger vi en del utstyr. 42 fargerike asjetter, skåler og drikkebeger av serien "Kalas" passet fint. Like mange sitteputer av typen "Galant" - røde, lilla og turkise - var også bra. Noen fine stoffer til å pynte veggene i et klasserom i den gamle skolen hvor disse bursdagene skal holdes hvis det regner. Duker og servietter. Noen utemøbler til Eli, kollegaen min som bor i presteboligen og har hovedansvaret for arrangementene. En overmadrass til senga vår, så vi slipper flere blåmerker av gjennomtrengende spiralfjærer. Og ikke minst et slipestål til Rudolf - intet på jord hater han mer enn sløve kjøkkenkniver. Det har Liv i huset vårt i Stavanger allerede fått kjenne på kroppen!
 
Det var litt morsomt å gå rundt på IKEA og se folk handle med seg varer som «Leirvik», «Barnslig», «Vandring» eller «Trål». Ordene betyr jo absolutt ingenting for dem!
 
Det var også litt morsomt å stille seg i køen i restauranten for å kjøpe köttbullar. Akkurat som på Forus, bare på rumensk! Köttbullarna smakte forresten like godt i Bucuresti. Vi spurte ikke hvaslags dyr de var laget av. Spiller ingen rolle heller, i grunnen.
  
 _________________________________________________________________________________________________________________________

2 kommentarer:

 1. Åh, det der kjenner jeg meg igjen i! Vi drar på IKEA-utflukter med 4-5 jenter innimellom for å spise oss stappa på köttbullar og drikke så mye lingondrykk vi klarer (gratis påfyll, we love you). Og så kjøper vi Marboro-sjokolade, fordi den smaker likt som Freia.

  Var forresten Bucuresti like stygt som jeg sa det var? Kabekaos over alt? Sure folk og stil fra 70-tallet?

  Gratulere med (den tyske) morsdagen, forresten :)

  Snakkes om en uke! Klem fra Ida

  SvarSlett
 2. Hei igjen, og takk for morsdagshilsen (som jeg ikke hadde kommet på av meg selv). Vi så ikke annet av Bucuresti enn veien inn til IKEA og ut igjen, der så det rimelig likt ut som i alle næringsområder utenfor store byer. Men i reiseguiden vår står det (oversatt fra tysk):Bucuresti, Romanias hovedstad, hører til de byene som ikke åpenbarer seg for den reisende ved første blikk. Man må nok bruke litt tid for å oppdage den noe fordekte sjarmen til det forhenværende "lille-Paris". Vet ikke om jeg ville tatt meg den tiden...

  SvarSlett

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!