mandag 13. mai 2013

Ingen skruer på fortauet

Dette bildet er ikke tatt på et fortau i Romania
Med sine 1,93 på strømpelesten og 0,1 tonn levendevekt er ikke Rudolf akkurat for smågutt å regne. Men i noen sammenhenger er han akkurat som fem-seks år gamle gutter flest. Han har for eksempel alltid bukser med dype lommer, i tilfelle han finner noe han må plukke opp. Det kan være skruer, muttere, lange spikere eller andre dingser av ymse slag - sånt man finner på fortauet eller i veikanten og som EVENTUELT kunne komme til nytte en dag. Og ofte gjør det faktisk dét!

Men her forleden, på vei til sentrum i Sibiu - det tar en liten halvtime å gå fra leiligheten vår - sa han: "Her er det jo ingen skruer å plukke opp!" Og det er sant. Vel ligger det henslengte tomflasker og plastposer her og der. Men skruer? Finnes ikke! En hvilken som helst gjenstand av metall vil ikke bli liggende lenge før noen tar den med seg. Jeg har nevnt tidligere at søppelcontainerne bak blokka vår blir gjennomrotet av folk som prøver å finne noe av verdi. Det er i hovedsak metall de fisker ut. Og i byen ser og hører vi rett som det er en mann som går rundt med en liten vogn eller et par rør på nakken og roper ut noen ord vi ikke forstår, men som helt tydelig betyr "metall og annet verdifullt tas imot". En sånn mann husker jeg også fra barndommens somre hos besteforeldrene mine i Tyskland - han kjørte veldig sakte gjennom gatene i en liten lastebil og ropte "Lumpen, Alt-Eisen, Papier", altså filler, skrapjern og papir. Det var 60- og 70-tallets mobile gjenvinningsstasjon.

I Sibiu er det, som også tidligere nevnt, ikke noe særlig med organisert avfallssortering eller gjenvinningsindustri. Men uformelt skjer det litt av hvert. I det nest fattigste landet i EU blir naturligvis - og heldigvis - mye brukt som ville ha blitt kastet hos oss. Det som er søppel for noen, kan være verdifulle materialer for andre. Men her går det enda lengre. Metall er faktisk så ettertraktet i Romania at man må sikre alt man eier og har, lenge før det var tenkt å bli kassert.

Noen ganger hjelper ikke dét en gang. Det har skjedd at vannrør i nye boliger er blitt demontert og videresolgt. Et google-søk på «metal theft romania» ga 325 000 treff, og overskrifter som «Oh, where’s my bridge» slo imot meg. På to hovedjernbanestrekninger, mellom Bucuresti og hhv. Constanţa og Braşov, fikk togpassasjerene ødelagt reisen sin i fjor, da ikke bare kabler og bolter, men også deler av skinnegangen var stjålet.

Det er noe som kalles "vegg- og naglefast" - det er sånne deler som skal bli igjen i huset når man selger det. Her er ingenting vegg- og naglefast før det motsatte er bevist.

 _________________________________________________________________________________________________________________________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!