lørdag 25. mai 2013

Livets bibliotek

«Det brenner i livets bibliotek», sa Gro Harlem Brundtland under Rio-konferansen for miljø og utvikling i 1992. Det hun mente var at mange av artene på kloden – fra mikroskopiske planter til enorme pattedyr – var truet og ville kunne forsvinne i løpet av overskuelig framtid. I Norge står mer enn 4000 arter på den såkalte rødlisten, hvorav halvparten er truet i ulik grad og resten «nær truet».

I Romania er det et enormt mangfold av plante- og dyrearter, men de tallene jeg har klart å finne, er langt mer oppløftende hva gjelder trusler enn de norske. Bare 17 dyrearter og rundt 200 plantearter regnes som truet eller sårbare, ifølge FN-kontoret GRID Arendal. Mange små gårdsbruk og en lappeteppe-struktur av varierte vekster, kulturlandskap som fortsatt pleies av beitende sauer, kyr og geiter, og aktivt vern av en del spesielt artsrike områder, er én del av forklaringen – mindre utbyggingspress grunnet befolkningsnedgang en annen.

For meg som elsket biologi og samlet 120 plantearter til herbariet på videregående i 1978 (det står hjemme i hylla ennå, klart det!), er det utrolig fascinerende å se alt som vokser her. Vi har vært på en del turer, både i nærmiljøet og litt lengre borte – sist nå i uken, hvor vi dro til Apuseni-fjellene i vest, sammen med datteren vår Ida som var på besøk fra Freiburg i Tyskland, hvor hun studerer.

Her kommer noen smakebiter på Romanias vakre plantemangfold.
_________________________________________________________________________________________________________________________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!