onsdag 19. juni 2013

I Draculas rike

Det manglet ikke på advarsler da jeg fortalte folk hjemme at jeg skulle til Transylvania. «Pass deg for menn med spisse tenner!» «Ta på høyhalset genser!» «Spis hvitløk!» Alle tenkte naturligvis på Dracula, den blodtørstige, skyggeløse og eviglevende vampyren.

Jeg har passet meg for menn med spisse tenner, og jeg har spist hvitløk. Jeg har ikke brukt høyhalset genser – det er noe jeg hater, særlig i 30 varmegrader – men jeg tror ikke jeg har blitt bitt likevel, i så fall må det være av en mygg eller to.

Men her er vi altså midt i Draculas rike. Ikke Bram Stokers romanfigur, men fyrst Vlad III Drăculea av Valakia, som skal ha levd på 1400-tallet. Faren var medlem av drageordenen og ble derfor kalt Drăcul, drage, mens Drăculea betyr «sønn av dragen». Vlad III skal ha blitt født i Sighişoara, en by en liten times kjøring fra Sibiu. Tidene var urolige, ulike folkegrupper lå stadig i kamp mot hverandre, og tyrkerne prøvde flere ganger å innlemme deler av dagens Romania i det osmanske riket. Vlad var selv i tyrkisk fangenskap, men han klarte også å holde  tyrkerne ute av fyrstedømmet Valakia, som i dag er en provins sør i Romania, i lange perioder. Samtidig var han ikke akkurat noen pusekatt selv heller – tusenvis av mennesker som ikke hadde oppfylt alle pliktene sine overfor fyrsten, skal ha blitt spiddet på påler eller brent i hjel av ham. Tilnavnet til Vlad, Țepeș (uttales Tsepesch), betyr da også "pæleren", hvis det er noe som heter det på norsk. 

Uansett, det jeg egentlig vil fram til, er at det er noen utrolig fine landskap, steder, slott og borger som forbindes med fyrst Vlad Drăculea. Vi var i Sighişoara en gang for et par måneder siden, og nettopp nå denne uken var vi både der og i andre småbyer og i et „Dracula-slott“ sammen med de tyske gjestene våre, Angelika og Christoph.

Her er noen bilder.









___________________________________________________________________________________________________________

1 kommentar:

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!