onsdag 12. juni 2013

Kultur for kultur

Hjelp, vi drukner! Og regnet er bare en liten del av årsaken. Vel har vi hatt et par skybrudd, og den siste uka har formiddagene vært grå og litt triste før sola kom fram og det ble vanvittig lummert. Men mest av alt drukner vi i – hold dere fast, kjære lesere – kultur!

Hvor vi går og står omgis vi av kultur. Utstillinger, arrangement, plakater. Akkurat nå er det internasjonal teaterfestival. Den 20. i rekken. I løpet av 16 dager står nesten fire hundre arrangement på programmet! Vi ramler oppi bløtkakekastende klovner eller oppstyltede belgiere eller noen Julius Cæsar-kledte typer som elger seg innpå en stakkars intetanende dame på en utekafé. Fantastiske teaterkostymer laget av en dame som heter Doina Levintza er stilt ut i rådhusfoajeen. I gågaten og på alle plassene i sentrum yrer det av grupper som opptrer med ett eller annet.

Og dette er bare gratis-tingene. De som foregår innendørs, på scener, er bare nesten gratis. I går tok vi med vennene våre, Angelika og Christoph, som akkurat var fløyet inn fra Tyskland, på et forrykende flamenco-show. Det kostet 10 lei, eller 17 kroner, per person. Riktignok ståplasser, siden vi ikke hadde forhåndskjøpt billetter, men det ble ledige sitteplasser etter hvert. Og sist uke var Rudolf og jeg på Klezmer-konsert med en knallgod gruppe fra Montreal.

Men ingen må tro at teaterfestivalen er den eneste. Det er minst én festival til enhver tid, særlig nå på sommeren. Jazzfestivalen var i mai. Når teppet har gått ned for den 20. teaterfestivalen følger Internasjonal filmfestival, klassisk og moderne dansefestival, middelalderfestival, rockefestival og flere andre. Og disse kommer jo på toppen av alle de helt vanlige kulturaktivitetene – konserter, utstillinger av ymse slag, halvmaraton, sykkelløp (jeg praktiserer her det utvidede kulturbegrepet...) og mye annet.

Siden vi kom i slutten av mars har vi fått med oss:
  • Shakespeares samlede verk på 2 timer – en komi-versjon på tysk
  • Konsert med Fanfare Ciocӑrlia – sykt rask sigøynermusikk
  • Faust av Johann Wolfgang von Goethe – spektakulært teater i fabrikkhall, på rumensk men med engelske tekster oppunder taket
  • Jazzkonsert med israelsk gruppe – piano, kontrabass og slagverk
  • Slagverkgruppe med minst 50 medlemmer fra Berlin – de opptrådte i gågata under jazzfestivalen
  • Konsert med symfoniorkesteret og en cello-solist. Læreren min, Vasile, spilte bassklarinett
  • Nevnte klezmer-konsert, belgiere på stylter som de måtte bestige fra vindusposter i 2. etasje, sjonglører med brennende staver pluss de ovenfor nevnte arrangementene nå under teaterfestivalen (og det er ikke umulig at det blir en kirkekonsert i kveld og en god del annet også)
  • Dessuten flere museer og utstillinger – det store friluftsmuseet Astra, med flotte bygg fra alle deler av landet, en del av Brukenthal-museet i en gammel guvernørvilla, med rikholdig samling om byens historie, en maleriutstilling av en dame fra Sibiu som bor i Hellas – av henne kjøpte vi et fint bilde av magnolier.
Og i dag fikk vi, det vil si Angelika, Christoph og jeg, vår private leksjon i rumensk folkedans! Først fikk vi se på en gruppe under øvelse – de skal opptre på Piaţa Mare, Stortorget, på fredag. Så tok to av deltakerne, egentlig ingeniørstudenter, oss med til et sted hvor de lærte oss noen grunntrinn og ikke altfor kompliserte ringdanser. Veldig kjekt. Angelika driver med sånt i Tyskland også, og Rudolf hadde spurt kollega Claudio om han kjente til noen vi kunne se på. Klart han gjorde – han kjenner noen innenfor absolutt alle tenkelige fagfelt. Så han fikset både treningsbesøk, privatlærere og et tomt danserom – i huset til kollega Rodica!

Altså, dommen er entydig: Ikke bare i 2007, men også i 2013 er Sibiu en meget verdig kulturhovedstad!

 

  

 

 
 

 

 
 
 
___________________________________________________________________________________________________________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!