mandag 17. juni 2013

Prøven bestått!

Det har vært lite tid hjemme i det siste. Barna har krevd alt. Ikke mine egne, de er heldigvis store og klarer seg godt selv. Nei, de 24 barna som skulle komme på sommerfest. Jeg har fortalt før om kirkeborgen i Hammersdorf, som nå er på vei til å bli et møtested for miljø og åndelighet, etter at 90 prosent av de tyskspråklige menighetsmedlemmene forlot landet etter kommunismens fall og kirken ikke lenger har så stor menighetsaktivitet.

Viljen er stor, men ressursene små. Vel har gavmilde støttespillere fra Tyskland, Østerrike og Sveits levert lassevis med pulter, stoler, kaffeservise, madrasser, ergometersykler, søppelspann og you name it til sine fattige frender der øst. Og vel kommer amerikanske pastorer og ligger og luker med rumpa i været, og konfirmanter fra Sveits og hogger ved. Men den forhenværende skolen fra rundt 1870 har knapt nok vært vedlikeholdt på mange tiår, murpussen ramler delvis av veggene, og klasserommene er fylt opp med alle donasjonene. Infrastrukturen er mildt sagt begrenset – toalettene virker men er ikke fine, et klasserom tjener som kjøkken men har ikke innlagt vann, og alt må bæres og flyttes lange veier.

Kollega Eli og jeg skulle altså snekre en fest. Eller skape gull av gråstein. Barneselskaps-opplegget vårt er tenkt å bli et meningsfylt alternativ til hamburger-kjedenes kommers-pakker, og kanskje gi litt inntjening til prosjektet. Vi, eller rettere jeg, hadde laget et opplegg, faktisk et komplett manuskript, for en 3 timers fest. Prøvekaninene skulle være Paula, den 7 år gamle datteren til presten (far) og prosjektlederen for miljøsenteret (mor), og klassevennene hennes. De skulle komme lørdag morgen klokka 10.

Det ble intens jobbing flere dager i forveien. Det nitriste klasserommet med hullete vegger skulle få en total makeover. De fargerike stoffene fra IKEA, som jeg hadde kjøpt i Bucuresti på hjemveien fra reisen til Donau-deltaet, skulle fordeles på veggene, men å bli enige om fargekombinasjoner, lengder og bredder, var ganske krevende. Litt for dominerende rosa her, litt for lite gult der. Vaktmester Manfred måtte feste alt på trelister og få dem til å henge på de skrøpelige veggene. Å få trykt ut Elis design-blomster, sommerfugler og marihøner på trykkeriet tok ikke så lang tid, men å klippe dem ut fra store papirruller og så lime dem på vegger som nesten bare besto av rent støv, var ikke lett. Unger og ektemenn og gjestende venner fra Tyskland ble satt i sving. Vi var omtrent 10 ulike personer som gjorde forberedelser fra morgen til sein kveld både torsdag og fredag. Og det ble faktisk riktig trivelig, på en rustikal-fargerik måte, kan man vel kalle det.

Lørdag morgen kom ungene. Ikke så punktlig at det gjorde noe – det kan man visst ikke regne med – men la gå. Vi satt på fargerike IKEA-puter og hadde adjektivhistorie om en ganske absurd barnefest i Hammersdorf, på skattejakt under de høye trærne fant de ord som ble limt på et stort kort som en hilsen til frøken, musikk og bevegelse ble ledet av min tyske venninne Angelika – er man på besøk, blir man satt i sving... Og tautrekking og kildesortering og flere sanger og steking av pinnebrød.

Ungene storkoste seg. Og gjett om vi fikk skryt! Gratulasjoner fra både frøken, Lia, som var med på festen, fra foreldre som var med på deler av den, og ikke minst fra prosjektlederen, som hadde ønsket dette testløpet mens jeg ennå var i landet, før de selv skal ha ansvaret for det.

All begeistringen føltes nesten litt absurd. Vel var opplegget gjennomtenkt, vel hadde vi fokus på barna og snakket med dem i øyenhøyde, og vel hadde vi jobbet mye. Men noe hokus-pokus var det ikke. Desto kjekkere at det slo så godt an, og kan være en mal for både organisering og for kommunikasjon og samspill med barn.

I juli skal jeg lede 3 dagers «miljøskole» for rundt 10 barn. Artsmangfold, klima, resirkulering og andre tema står på planen. Vi kommer nok til å gjenbruke noen av aktivitetene fra barnefesten, bare grønnmale dem litt.

Etter det reiser jeg hjem til Norge. Men jeg tror det blir noe igjen etter meg. Da har disse månedene vært meningsfulle.


 
 
  

 
___________________________________________________________________________________________________________

2 kommentarer:

  1. Så utrolig, nesten klump-i-halsen-koselig, Gabi!

    SvarSlett
  2. Dreiv du noe småskala landbruk med dem óg, eller?

    Bra jobba, jeg er stolt! :D

    SvarSlett

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!