DU VET OGSÅ AT DU ER I ROMANIA når vektere med batonger går rundt mellom butikkhyllene på supermarkedene. Når elevenes eksamensresultater henges opp, uten det minste forsøk på anonymisering, på oppslagstavla utenfor skolen. Når avisene kan skrive spalte opp og spalte ned om et arrangement om et viktig tema, som for eksempel «Romanias opparbeidese av fortiden», uten noensinne å komme inn på annet enn hvem som var der, i hvilken rekkefølge de snakket, hvem som sponset møtet eller hvor det ble holdt. Når du sliter med å finne vanlig fløte i butikken, fordi nesten alt er varianter av syrnede melkeprodukter, helt til du finner ut at noen har «Smantane dulce» eller «Frisca» i løs vekt og at det slett ikke var nødvendig å ta med Viking boksmelk fra siste norgestur. Når kvinner, menn og barn rekker fram hånda og tigger om «bani» mellom kafébordene eller utenfor kirkene eller på gatene, og du får mer og mer følelsen av at det er en livsstil mer enn en nødvendighet for de fleste av dem. Når det står massevis av byggeruiner rundt om i landskapet, som noen stakk fra fordi pengene tok slutt. Når du har ventet riktig lenge på å få bestille mat – eller å få mat etter å ha bestilt den – på en restaurant, mens det derimot går lynkjapt når kelneren rydder av tallerkenen din mens du ennå tygger den siste (eller nest siste) matbiten. Når i høyden én av ti toalettdører på restauranter eller kafeer har lås, på universitetet sågar null av ti, hvilket også er tilfelle med tanke på dopapir. Når høyden på damenes hæler øker proporsjonalt med alderen, jeg har observert meg fram til 0,5 cm pr. leveår, opp til ca. 30-årsalderen, for så å gå litt nedover igjen, og når HMS-politiet er totalt fraværende for å forhindre ankelbrudd og slå ned på uestetisk gange.
MEN DU VET OGSÅ AT DU ER I
ROMANIA når det finnes et «Magazin Mixt» eller «Magazin Alimentar» på hvert
gatehjørne, hvor du får kjøpt dagligvarer (hvori opptatt vin) 7 dager i uka, i
tillegg til de store supermarkedene rundt omkring. Og når trafikklysene er så greie å fortelle
deg hvor mange sekunder det er igjen til lyset skifter, til rødt eller til
grønt, uansett om du er fotgjenger eller bilist. Og når morellene var modne i
mai, mens tomatene er svære og solmodne nå i juli, og du kan kjøpe Porumb
fiert* på annethvert gatehjørne. Og når sommerkveldene er mørke men varme, og
du kan sitte ute i korte ermer til langt på natt. Og når folk tar med seg et spann og samler opp
nedfallsfrukt i nabolaget, eller henter sopp og bær i skogen, eller setter kål til gjæring i sola, for å sikre
vinterforrådet. Og når de gir deg hjemmelaget syltetøy og zacusca og ţuika i
avskjedsgave. Og når drosjen er på plass senest 5 minutter etter at du
ringte, uansett tid på døgnet. Og når det ennå finnes produksjon av både klær
og sko her – ikke bare «made in China»-ting. Og når en bygningsarbeider som
restaurerer en middelalder-borg, har på seg t-skjorte med Sandnes Ulf-logo,
uten å ane at den er fra Norge og at vi er nesten fra Sandnes.
DU VET DESSUTEN AT DU ER I
ROMANIA når du pent må vente til du kan kjøre forbi hvis en hestevogn eller noen kyr eller sauer ligger
foran deg på veien, og når det finnes offisielle forbud mot innkjøring med hest og
vogn på en del veier. Og når storkene i reirene på toppen av en lyktestolpe
eller et hustak står og øver seg på å flakse, snart klare til å forlate redet
etter noen stillesittende måneder i høyden. Og når det står på restaurantmenyen
hvor mange gram kjøtt, grønnsaker og annet tilbehør det er i retten du
bestiller, så du kjapt kan regne ut om du orker så mye. Og når feiekostene er
laget av en halvkrokete grein og kvister av bjørk – og går tilbake til naturen
når de er oppbrukt. Og når du kan begeistre 25 barneskolelærere på
videreutdanning i Mediaş bare ved å flytte en undervisningstime ut i
skolegården, og lage en sirkelløype med ulike fagaktiviteter hvor de i tillegg
skal bevege seg på morsomme måter mellom de ulike postene. Og når det har vært
så kjekt å fordype seg i arbeidet som «miljø-ekspert» i 4 måneder at du slett
ikke har rørt verken strikketøyet eller eksamensoppgaven du hadde tenkt å få
ferdig under oppholdet her. Og når du har møtt utrolig mange flotte mennesker
som har gjort det både hyggelig og lærerikt å være her. Og når du i tillegg har opplevd
alt det andre jeg har fortalt om i de 58 foregående
blogg-innleggene.
DU
VET I HVERT FALL HELT SIKKERT AT DU ER I ROMANIA når du har følelsen av at dette landet ikke slipper taket i
deg så lett, og at du ganske sikkert kommer tilbake hit!
I morgen reiser vi hjem, til Norge og Stavanger. Takk for denne gangen, og LA REVEDERE!
_____________________________
* Porumb Fiert er frisk, nyhøstet mais, som serveres kokt._____________________________
___________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________________________________
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!