tirsdag 9. april 2013

Lukten av et land

Her ble mosselukta produsert. I 2012 var det slutt.
Jeg er vokst opp i Moss. Så jeg vet at et sted kan lukte. «Ja, vi kjenner det på lukta, det er Moss», sang vi når vi dro på klasseturer og sånt. Lukten kom fra cellulosefabrikken, M. Peterson&Søn.
Vi hadde mange andre fabrikker også da jeg vokste opp. Helly-Hansen, Noblikk, Horn som lagde arbeidstøy og skurefiller, Moss Glasværk, Moss Verft&Dokk og mange andre. De fleste er borte nå – til og med «cellulosen», og med den også den berømt-beryktede mosselukta.
Men i Romania har de bevart lukten sin. Eller snarere: luktene. Det er mange av dem. De gode tror jeg ikke jeg har kjent enda. De forferdelige desto oftere.
Førsteplassen innehas uten tvil av røyklukten. Alltid og over alt røykes det. Kvinner, menn, unge, gamle – ingen forskjell. Folk har knapt satt seg ned på stolen før røyken er tent. På kafeer og restauranter, i foajeer og dels på kontorer i offentlige bygg. Vi som elsker den norske røykeloven blir faktisk ekstremt provosert av at ingen steder er røykfrie. Spør du kelneren her om et røykfritt bord, viser de deg til et bord ca. 2 meter fra nærmeste røyker. I dag ble Rudolf små-rabiat og samlet inn askebegrene på bordene rundt oss, før vi satte oss ned på en kafé. Men kelnerne satte dem fint på plass igjen – og det gikk ikke mange minuttene før vi satt i en røyksky.
En solid annenplass tar husholdningskjemikaliene. Særlig vaskepulveret. Gå inn på et supermarked og prøv å finne et nøytralt, uparfymert vaskepulver. Du vil lete forgjeves. Du vil også lete forgjeves etter pustemaske. Det ville du faktisk ha trengt, blant minst 50 ulike sorter i gedigne, langtfra lukttette pakker. Det river i nesa, betydelig verre enn Persil-fabrikken vi hadde i Moss på 70-tallet. – Samme luktorgie gjentar seg på toalettene på kafeer og restauranter. Ikke bare litt «godlukt», men derimot høykonsentrerte greier, dertil masse skum og knallfiolett farge, omtrent som kaliumpermanganat slik vi husker det fra kjemiøvelsene på videregående.
Det skal være mye roser også i dette landet. Jeg håper vi får med oss noe av den lukten også før vi drar herfra.
__________________________________________________________________________________________________________________________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi gjerne lyd - jeg setter pris på hilsener og kommentarer!